#9

Tæppe i chunky wool – DIY

Det helt nye indenfor strik er det såkaldte chunky wool – eller megagarn om man vil.
De lækre tæpper lavet i det tykke uldgarn dukkede lige pludselig op overalt på blandt andet Instagram og i boligmagasiner – og så blev jeg jo lidt nysgerrig…

Jeg har aldrig før begivet mig ud i at strikke, men en gang skal jo være den første. Så jeg googlede mig frem til alverdens mere eller mindre “nemme” og “simple” opskrifter på nettet.
En af fordelene ved at anvende chunky wool er, at det ret hurtigt bliver til noget.

#1

Chunky wool egner sig godt til både arm- og bordstrik. Jeg forsøgte først med armstrik, men fandt ret hurtigt ud af det nok ikke lige var mig. For det første, blev det ret tungt at sidde med. For det andet, så kan man jo ikke lave noget som helst andet før hele tæppet er færdigt – hvilket jo godt kan komme til at tage lidt tid som nybegynder…

Så med mindre man gider bøvle med at føre alle løkkerne over på et kosteskaft eller lignende ved hver pause, vil jeg anbefale bordstrik i stedet…

Bordstrik fungerede meget bedre til mit temperament. Jeg fandt en video på Youtube, hvor jeg kunne gennemskue hver en bevægelse fra eksperten – hvilket var nødvendig. Videoen kan ses her:

IPad’en foran og så i gang. Pause – spole tilbage – play… pause – spole tilbage – play osv. osv.
Lige indtil jeg havde luret teknikken. Så er det faktisk – ja tro det eller ej – ret simpelt 🙂

Garnet købte jeg hos den lokale garnbutik, Strikkepinden i Lund, til 89 kr. pr. bundt (200g) : http://www.strikkepinden.com/shop/strikkepindens-megagarn-5996p.html

Det skal lige siges at garnet skal snoes ud – hvilket godt kan være lidt af en udfordring. Garnet er snoet for at fylde så lidt så muligt under transport, så jo bedre man får det viklet ud / snoet ud inden brug, jo nemmere er det at arbejde med.

Her er lige min egen lille guideline til hvordan man kommer i gang – step by step:

Step 123

Når garnet er snoet ud, laver man en lille løkke / maske. Er man højrehåndet, så tager man fast fingrene ind gennem løkken og tager fast i det lange stykke garn på den anden side, således at man laver en ny løkke. Derefter tager man fast i det lange garn igen fra den nye løkke osv. osv…

Jeg lavede 12 løkker, hvilket giver en længde på omkring 60 cm.

Step 456

Når man har nået den længde som man ønsker tæppet skal have, skal man arbejde sig op ad. Det gør man ved at lave to løkke i samme løkke. Se evt. youtube videoen – her fremgår det tydeligt 🙂

#7

Garnet består af 100% uld og kan filtres. Det betyder med andre ord, at man kan filtre enderne sammen, så samlingerne stort set ikke kan ses, og dermed undgår man at få knuder i sit tæppe.
Det foregår på samme måde som når man laver filtkugler. Man skal bruge en skål med lunken vand og en god portion sæbespåner i. Når spånerne er blevet opløst, fungerer sæbevandet næsten som en slags lim. Filter enderne godt sammen og tilsæt sæbevandet.

#8

Da det jo var mit første hjemmestrikkede tæppe, tænkte jeg at jeg hellere måtte starte med to bundter, for at se om det overhovedet kunne lade sig gøre. Det betød jo så også at det færdige resultat blev et lille tæppe på ca. 60×60 cm. Men det er faktisk en meget passende begynderstørrelse. Tæppet kan bruges enten til lænestolen, som barselsgave til den nyfødte eller andet.
Garnet kan naturligvis også bruges til andet end tæpper. Så tør man kaste sig ud i det, er det også perfekt til pudebetræk, måske en kurv til hunden eller katten, eller hvad med en god vamset hue?

#9

Hjemme hos os har mit debuttæppe fået en plads i Eames gyngestolen indtil videre.

Jeg havde mine tvivl på det endelige resultat, inden jeg kastede mig ud projekt chunky wool tæppe. Men jeg må indrømme, at jeg faktisk er godt tilfreds med resultatet – og det er virkelig ikke særlig svært når først man kommer i gang.
Så kast jer endelig ud i det – det er faktisk meget hyggeligt 🙂

Jeg har nu været ude at købe 3 bundter sort og 3 bundter lys grå garn, så nu må jeg i gang med de lidt større tæpper.

Flere steder står der, at man skal bruge omkring 10-12 bundter chunky wool til et almindeligt tæppe, men er man nybegynder – ligesom jeg – så er det altså lidt af en udgift når et bundt koster 89 kr. Et tæppe kommer således hurtigt til at koste over 1.000 kr.
Så er du ligesom mig – lidt af en sparegris – så se med på det næste blogopslag om TÆPPE I FLEECE, hvor jeg viser hvordan man kan lave et tæppe i almindelig plaidstørrelse for under 100 kr.

 

Artikel i Hendes Verden (uge 51, 2017):

Artikel i Hendes Verden kopi

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *